65% van de Belgen beoefent minstens één keer per week sport

Bijna de helft voelt zich meer gemotiveerd om actief te zijn wanneer ze een outfit dragen die ze leuk vinden.

  • 65% van de Belgen beweert minstens één keer per week te sporten of aan lichaamsbeweging te doen, volgens een enquête door iVox in opdracht van Zalando. 
  • Bijna de helft (47%) van de Belgen die sportkleding kopen, zegt zich meer gemotiveerd te voelen om te sporten wanneer ze een stijl of design dragen die ze leuk vinden. 
  • Meer dan een derde (35%) van de Belgen tussen de 18 en 34 jaar is het ermee eens dat grote sportevenementen hen motiveren om te sporten of vaker te sporten.

De zomer van de sport is van start gegaan en het lijkt dat de Belgen meer dan ooit bezig zijn met sport en sportkleding. Volgens een enquête uitgevoerd door iVox in opdracht van Zalando bij 1.000 respondenten,* beoefent bijna tweederde (65%) van de Belgen minstens één keer per week sport of lichamelijke activiteiten en bijna de helft van degenen die sportkleding kopen, zegt zich meer gemotiveerd te voelen om actief te zijn wanneer ze een stijl dragen die ze leuk vinden. Met belangrijke sportevenementen die deze zomer in Europa plaatsvinden, onthult de studie ook dat dergelijke evenementen de respondenten motiveren om te sporten of vaker te sporten, vooral onder mensen tussen de 18 en 34 jaar.

Sportgewoontes van de Belgen
Beoefenen de Belgen regelmatig sport? De realiteit is dat ze dat doen. In feite beoefent 15% van de Belgen één keer per week sport of zijn fysiek actief, terwijl een derde (35%) dit meerdere keren per week doet en 16% dagelijks. Gezien dit gegeven is het ook niet verrassend om te zien hoeveel Belgen aangeven sportkleding te kopen, namelijk 80%. Van deze mensen zijn de sportcategorieën waarvoor ze het vaakst kleding kopen hardlopen/joggen (25%), gevolgd door fitness/sportschool (19%) en fietsen (15%)**.

Wat motiveert Belgen om actief te zijn ​
Met het Europees kampioenschap voetbal in volle gang en de Olympische Spelen die volgende maand beginnen, vroegen we of grote sportevenementen de Belgen motiveren om vaker te sporten. De studie toont aan dat dit vooral voor jongere mensen geldt, met meer dan een derde (35%) van de leeftijdsgroep 18 tot 34 jaar die het eens is met deze stelling. Een andere factor die Belgen aanmoedigt om actief te zijn, is de stijl van hun sportkleding: Van de Belgen die sportkleding kopen, is bijna de helft (47%) het ermee eens dat ze zich meer gemotiveerd voelen om te sporten wanneer ze een stijl dragen die ze leuk vinden.

Bij het kiezen van hun sportkleding, kijken Belgen vooral naar comfort: 59% zegt dat hun favoriete sportkledingstijl comfortabel en ontspannen is. Ze vinden dit belangrijker dan hoe functioneel en prestatiegericht (11%) een sportkledingstuk is. Bovendien zijn Belgen die sportkleding kopen meer gefocust op hoe innovatief sportkleding is, met 61% die het ermee eens is dat innovatie een grote rol speelt bij het kiezen van sportmode. Bovendien is 45% van de respondenten die sportkleding kopen het ermee eens dat het ontwerp en de stijl belangrijk zijn bij het winkelen voor sportkleding. Dit geldt met name voor de 18-34 jarigen, waarbij 62% van de respondenten in deze leeftijdsgroep het een belangrijk aspect vindt.

"De cijfers uit de enquête bevestigen dat sport een belangrijk onderdeel is van het leven van onze Belgische klanten, vooral tijdens deze sportzomer. We zien dit terug in onze sportcategorie, die een van de snelst groeiende categorieën in België is. De gegevens uit de enquête tonen ook aan dat het vinden van de juiste stijl en het juiste ontwerp Belgen aanmoedigt om actief te zijn. Met ons aanbod van nationale en internationale merken biedt Zalando een hoogwaardig assortiment aan stijlen en looks, die Belgen motiveren om te sporten", zegt Fabio Baum, General Manager Benelux & Nordics bij Zalando.'

'Je beste tijd komt nog'-campagne
Als onderdeel van zijn inspanningen om mensen te inspireren zichzelf te ontdekken en uit te drukken door middel van sport, lanceerde Zalando de campagne ‘Je beste tijd komt nog’, waarmee klanten worden aangemoedigd om zonder angst verschillende sportdisciplines te verkennen, zonder bang te zijn tekort te schieten. Gedurende de campagne worden sportliefhebbers uitgenodigd zich te laten inspireren door Robert Lewandowski, een van de meest succesvolle voetballers van zijn generatie; Alexia Putellas, aanvoerder van FC Barcelona Femení en het Spaanse nationale vrouwenteam; mode- en fitnessondernemer Caro Daur; eSports-ster Ebru Önal en Grammy-genomineerde artiest Pusha T om samen vertrouwen te vinden in het omarmen van uiteenlopende vaardigheden.


* Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau iVox. Het bedrijf nam de enquête af onder 1.000 Belgische consumenten tussen 30 mei en 5 juni 2024. Het onderzoek is representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De cijfers in dit persbericht zijn naar beneden afgerond wanneer het eerste decimaal 4 of lager was en naar boven afgerond wanneer het decimaal 5 of hoger was. 

** De sportcategorieën waarvoor Nederlandstaligen het vaakst kleding kopen zijn fietsen (22%), gevolgd door lopen/joggen (20%) en fitness (19%). Voor Franstaligen zijn dit de categorieën lopen/joggen (30%), fitness (20%) en voetbal (9%)


www.zalando.be

@zalando


Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Zalando

OVER ZALANDO

Zalando, opgericht in 2008 in Berlijn, bouwt aan het toonaangevende pan-Europese ecosysteem voor mode en lifestyle e-commerce rond twee groeivectoren: Business-to-Consumer (B2C) en Business-to-Business (B2B). In B2C bieden we een inspirerende en kwalitatieve winkelervaring voor mode- en lifestyleproducten aan ongeveer 50 miljoen actieve klanten in 25 markten. In B2B gebruiken we onze logistieke infrastructuur, software en servicemogelijkheden om merken en retailers te helpen hun volledige e-commerce business te runnen en te schalen, op of buiten Zalando. Als ecosysteem streeft Zalando ernaar om positieve verandering voor de mode- en lifestyle-industrie mogelijk te maken.